Warmtepomp

Nederland moet energieneutraal worden. De regering heeft voor ogen om vanaf 2050 energieneutraal te zijn. Dat houdt in dat er gebruik moet worden gemaakt van een andere verwarmingsvorm dan een cv-ketel die werkt op gas. Een warmtepomp kan daarvoor een goede oplossing zijn. Een warmtepomp maakt namelijk gebruik van elektra en werkt niet op gas. Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen bespaart je ook nog eens op de elektrakosten. De elektra wordt immers opgewekt door de zon. Zo gaan we langzaamaan toe naar een energieneutrale woning.

De 3 meest voorkomende warmtepomp opstellingen

Water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp gaat er een buis diep de grond in die het water opwarmt. De warmtepomp zet de warmte uit het grondwater om naar warmte voor het huis.

hybride_warmtepomp

Hybride warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp hangt er een cv-ketel naast de warmtepomp. De cv-ketel zorgt voor het warme tapwater en springt bij wanneer de warmtepomp de warmtevraag niet aankan.

Lucht/water warmtepomp

Bij een lucht/water warmtepomp zet de warmtepomp de koude lucht om in warme lucht.

Geen of weinig gaskosten

Bij de overstap naar een (hybride) warmtepomp is één van de voordelen dat er geen of nauwelijks meer gas gebruikt hoeft te worden. Alleen bij een hybride warmtepomp moet er af en toe gas gebruikt worden. De andere warmtepompen werken volledig op elektra.

Koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kunt je de woning in de zomer ook koelen. In plaats van warm water, stroomt er dan koud water door het laagtemperatuur afgiftesysteem. Dat systeem kan vloerverwarming zijn, maar tegenwoordig bestaat er ook muurverwarming of zelfs plafondverwarming. Ook kan men kiezen voor radiatoren die werken op een laagtemperatuur afgiftesysteem.

Subsidieregeling vanuit de overheid

Het aanschaffen van een warmtepomp is een serieuze investering. Gelukkig is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar die aangevraagd kan worden nadat de warmtepomp is aangeschaft. Deze subsidie kan momenteel oplopen tot wel €2.500,-. Het uiteindelijk bedrag is afhankelijk van de energieprestatie van het installatie en het soort warmtepomp waarvoor gekozen is.

Lage onderhoudskosten

Bij een warmtepomp hoeft er lang niet zoveel onderhoud gepleegd te worden als bij een cv-ketel. De compressor is het belangrijkste onderdeel van de warmtepomp en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. De meeste warmtepompen kunnen tegenwoordig ook van een afstand gemonitord worden. Hierdoor worden storingen al vroegtijdig door de installateur geconstateerd.

Een warmtepomp blijft natuurlijk wel een complexe installatie die wel af en toe nagekeken moet worden. Zo houden we alles optimaal werkend en veilig!

Een warmtepomp met vloerverwarming

Zoals eerder al geschreven werkt een warmtepomp het beste op een laagtemperatuur afgiftesysteem. Vloerverwarming is daarom vaak perfect te combineren met een warmtepomp. Dankzij de vloerverwarming weet je zeker dat de warmte gelijkmatig over de ruimte verdeeld wordt.

Daarnaast is het huis de hele dag en nacht dezelfde -constante- temperatuur waardoor er een prettig binnenklimaat gecreëerd wordt.

Persoonlijk advies?

Wilt u persoonlijk advies voor de beste oplossing in uw woning? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen u graag!

Vrijblijvende offerte aanvragen Contact opnemen